Beoordeling van Habonne Robust 5-delige pannenset

Deze foto toont de Habonne Robust 5-delige pannenset. Het is een roestvrij stalen pannenset met een matte afwerking. Er zijn drie kookpannen, een soeppan en een steelpan zichtbaar. De steelpan heeft ook een deksel. De pannen zijn cilindervormig, hebben platte deksels en platte stalen handgrepen in de vorm van een rechthoek. Er is een naad tussen de dikke bodems en de wanden van de pannen zichtbaar. De pannen zien er zeer degelijk en heel eenvoudig uit.
Afbeelding 1. Habonne Robust 5-delige pannenset.

Algemeen

De kookpannen hebben de diameters 16, 18 en 20 cm. De steelpan heeft een diameter van 16 cm en de soeppan een diameter van 24 cm. De inhoud van de pannen is respectievelijk 1,5 liter, 2,0 liter, 3,0 liter, 1,5 liter en 7,0 liter. De pannen hebben een dikke bodem, iets dikkere wanden en veel dikkere deksels dan voor pannen gebruikelijk is. De deksels zijn zo zwaar dat deuken in de deksels onwaarschijnlijk worden. Opvallend is dat de steelpan ook een deksel heeft. De set komt wat ouderwets over. Dit komt door de eenvoudige vorm van de handgrepen en het plat zijn van de deksels. De matte afwerking komt wat landelijk over. Alle pannen hebben aan de binnenkant een maatverdeling in halve liters. Die maatverdeling is niet voelbaar; een donkergrijze kleurstof lijkt in het staal te zijn geïntegreerd. Habonne geeft tien jaar garantie op de pannen. Dat is zeer lang. Opmerkelijk is dat alle informatie op de doos, alsmede de gebruiksaanwijzing in de doos slechts in het Nederlands is. De maatverdeling in de pannen gebruikt echter de decimale punt.

Vergelijking met alternatieven

Deze foto toont de BK Profiline 5-delige pannnenset. Het is een roestvrij stalen pannenset die tot hoogglans is gepolijst. Er zijn drie kookpannen, een soeppan en een steelpan zichtbaar. De steelpan heeft ook een deksel. De pannen buigen aan de onderkant naar binnen, de deksels zijn enigzins bol en de ronde stalen handgrepen hebben de vorm van een boog. Er is geen naad tussen de bodems en de wanden van de pannen zichtbaar. De pannen zien er elegant en eenvoudig uit.
Afbeelding 2. Profiline-serie van BK.
Deze foto toont de Demeyere Classic 5-delige pannenset. Het is een roestvrij stalen pannenset die gedeeltelijk tot hoogglans is gepolijst. Er zijn drie kookpannen, een soeppan en een steelpan zichtbaar. De steelpan heeft geen deksel. De pannen zijn cilindervormig, hebben platte deksels en de ronde stalen handgrepen lijken op een omgekeerd trapezium. Er is geen naad tussen de bodems en de wanden van de pannen zichtbaar. De pannen zien er eenvoudig en stoer uit.
Afbeelding 3. Classic-serie van Demeyere.

Twee andere pannensets zijn in overweging geweest: de Profiline-serie van BK en de Classic-serie van Demeyere. De eerste komt eenvoudig en chique over, de tweede stoer en fraai. Bij de Profiline-serie van BK liggen de puntlassen waarmee de handgrepen op de deksels zijn gepuntlast op één lijn. Daardoor zijn de handgrepen kwetsbaar voor zijdelingse belasting. Bij de Robust-serie van Habonne liggen die puntlassen op twee lijnen. Bij de Classic-serie van Demeyere ligt het uiteinde van de steel van de steelpan niet goed in de hand. Bovendien kan er afwaswater in de steel lopen, waarna de binnenkant van de steel heel slecht kan drogen. Roest en stank zullen het gevolg zijn. Bij de Robust-serie van Habonne is gekozen voor een steel die in zijn constructie de handgrepen van de kookpannen zoveel mogelijk volgt. Deze constructie is zeer hygiënisch, ligt redelijk in de hand en is waarschijnlijk voldoende sterk. De deksels hebben geen gaatje waardoor stoom kan ontsnappen, iets wat je wel vindt bij BK. De afwezigheid van gaatjes heb ik echter geen rol laten spelen bij mijn keuze omdat mijn ervaring met kookpannen uitwees dat ze niet nodig zijn om te voorkomen dat deksels gaan rammelen bij een laag vuur.

Gebruikservaringen

Eerste test: Ik heb wat water aan de kook gebracht in de steelpan, met deksel. Bij een laag en een middelhoog vuur rammelt het deksel daarna niet. Bij een hoog vuur rammelt het deksel nauwelijks. Na vijf minuten doorkoken is een helft van de steel nog goed vast te houden met de blote hand.

Na enkele weken: De pannen koken zeer goed. De bodems hebben een uitstekende warmtegeleiding en de deksels sluiten zeer goed af. De deksels blijven echter moeilijk liggen als ze schuin op de pan moeten liggen. Ze glijden dan gemakkelijk wat dicht. Ook blijven de deksels maar moeilijk stabiel schuin liggen bij het afgieten van de pannen. Bij het afgieten loopt echter al het vocht in één keer uit de pan; er blijft niet wat vocht in de rand van het deksel achter. De pannen en deksels kunnen uitstekend worden afgewassen. Door de matte afwerking treedt bij het afwassen geen schittering op. Doordat de handgrepen van metaal zijn moeten veelvuldig pannenlappen worden gebruikt. Dat is een nadeel, maar het weegt niet op tegen de voordelen van hygiëne, ovenvastheid en duurzaamheid.

Na twee maanden: Als een deksel schuin op de pan moet liggen, dan kan een pollepel overdwars onder het deksel worden gestoken. Dan ligt het deksel stabiel.

Na tien maanden: De pannen houden zich uitstekend. Men moet een pan echter niet met vloeibaar schuurmiddel reinigen. Dit gaf zeer lichte krassen, die gelukkig later weer verdwenen. Habonne waarschuwt in de gebruiksaanwijzing tegen het gebruik van schuurmiddel. Ik heb ook een keer een pan uren lang op een laag vuur laten droogkoken. Daardoor trad een bruine verkleuring van het staal op, die echter met een kalkreiniger helemaal ongedaan kon worden gemaakt. Habonne waarschuwt in de gebruiksaanwijzing tegen droogkoken, maar de pan doorstond het ongeluk uitstekend. Er is geen afname van de leesbaarheid van de maatverdeling in de pannen waarneembaar, ofschoon ik een pan soms met water en soda op het vuur zet als zij ernstig aangekoekt is.

Na veertien maanden: De pannen houden zich ook uitstekend als ze afgewassen worden in een vaatwasmachine. Dat de steelpan ook een deksel heeft blijkt soms een voordeel te zijn. Dit blijkt wanneer ik zonder vuur en zonder roeren een saus in de steelpan zoveel mogelijk warm wil houden of wanneer ik de kleine kookpan wil gebruiken maar deze nog niet afgewassen is, en de steelpan wel. Ik heb geen ervaring met het gebruik van de pannen in een oven, maar verwacht dan geen problemen.

Conclusie

Ik beoordeel de pannenset als zeer goed.

Externe links

Datum

31 augustus 2015

Op 17 mei 2016 werd de opmaak vernieuwd.

Op 1 en 2 februari 2018 werd de opmaak iets verbeterd.

Op 8 juli 2018 werden alternatieve beschrijvingen aan de afbeeldingen toegevoegd.

Op 3 februari 2019 werden enkele verbeteringen doorgevoerd.

Op 27 maart 2019 werden de afbeeldingen vervangen door andere afbeeldingen met meer beeldpunten.

Op 15 en 17 november 2019 werd de presentatie sterk verbeterd: automatisch centreren van de tekst, kleuren van de achtergrond en de koppen, en restylen van de onderschriften.

Toeschrijvingen

Afbeelding 1 werd gekopieerd van https://www.doeco.be/nl/habonne-robust-5-delige-pannenset/a7698.

Afbeelding 2 werd gekopieerd van https://www.checkfrank.at/bk-profiline-pfannenset-5-stueck.

Afbeelding 3 werd gekopieerd van https://www.kookwinkelvanerp.nl/classic-pannenset-5-delig.html.

Ik beschouw mijn gebruik van de afbeeldingen als toegestaan onder de Amerikaanse wetgeving. (https://en.wikipedia.org/wiki/Fair_use).

Interne links